2014. április 15., kedd

Április idusa van




E napon kezdik a zsidók az omerszámlálást.
Számoljatok a szombatra következõ naptól, tehát attól a naptól, amelyen elviszitek a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet. Ötven napot számoljatok a hetedik szombat utáni napig... (3Mózes 23:15-16.)

- ...szent összegyülekezés lesz, ne végezzetek semmilyen, foglalkozáshoz tartozó munkát. Örök rendelkezés legyen ez... nemzedékrõl nemzedékre. (3Mózes 23:21.)
Peszách második estéjétõl kezdve vallási elõírás hét teljes héten át - negyvenkilenc napig - minden este számlálni a napokat. Az ötvenedik nap Sávuot ünnepe. A szó jelentése "hetek", ami a számlálás héthetes idõszakára utal. [Szokták "pünkösdnek" is nevezni, ami a görög "pentakoszta" szóból származik, és azt jelenti: "ötvenedik (nap)".)
Maga a számlálás egyszerû. Esténként elõször elmondják a következõ áldást: Báruch Átá Ádonáj Elohénu Melech HáOlám áser kidsánu b'micvotáv v'civánu ál sz'firát háomer.
"Áldott légy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszentelt minket parancsolataival, s meghagyta nekünk az omer számlálását!"
Ezután megemlítik a nap számát, majd az eltelt hetek és napok számát. Például: ma van az omer ötödik napja.

Tíz órakor kerül sor a holdtöltére, a Szűz jegyében, Budapest térségében a Nap 5:56-kor kel, 19:33-kor nyugszik.


1452-ben ezen a napon született Leonardo da Vinci. Emlékére álljon itt egy régebbi elbeszélésem Róla, minden idők legnagyobb zsenijéről. (A krónika végeztével.)


1923. április tizenötödikén vált először elérhetővé nyilvánosan az inzulin, melyet cukorbetegek használnak.


1934-ben  ezen a napon született Bodrogi Gyula, akit ezért is, meg általában is: Isten éltessen sokáig.


Tudom, a női szépség minden időben vita tárgyát képezte, vitáztam is eleget, hogy a hatvanas évek első felének ki volt a legszépségesebb színésznője, s váltig állítottam, hogy Gina, sem Sophia Loren, sem Bardot nem volt, mert hogy szerintem a gyönyörű, az abszolútum az 1938. április tizenötödikén születettClaudia Cardinale volt. És ma is tartom magam ehhez. Ma is azt gondolom, hogy a tunézia születésű olasz szinésznő volt a legszebb. Leghíresebb szerepeit Federico Fellini 8 és fél, valamint Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című filmjében játszotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése