2014. április 6., vasárnap

Április hatodika van






Ma este 20:00 órakor a Hold és a Jupiter csaknem együttállásban (6 foknyira) lesznek az Ikrek csillagképben.
Továbbá: ma kerül sor az országgyűlési választásokra.

531 évvel ezelőtt – 1483. április hatodikán – született Raffaello Santi - Raffaello Sanzi, Raffaello da Urbino, Raffaello di Giovanni Santi -,  és ugyanezen a napon halt meg 1520-ban. A cinquecento kiemelkedő festőművésze volt. Négy évet dolgozott Firenzében, ahol nagyon népszerű és elismert lett, különösen azután, hogy megfestette hús-vér Madonna-képeit, amelyekben az alakokat megfosztotta a korábban divatos testtelenségüktől és átszellemültségüktől. Leonardo és Michelangelo művei sokszor komorak, titokzatosak voltak, Raffaello nyugodtabb, barátságosabb stílusra törekedett.
Soha, soha nem tudtam eldönteni - tán nem is akarom -, hogy a Négy Nagy (Botticelli, Leonardo, Michelangelo és Ő) közül nem Ő-e az abszolút kedvencem.

1814-ben ezen a napon született Ybl Miklós, építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője. Főbb alkotásai voltak:  a fóti katolikus nagytemplom, az Első Pesti Hazai Takarékpénztár (Ybl-palota)(Budapest, Károlyi utca 12.), Szent István bazilika második szakasza,  budapesti Operaház, Várkert kioszk és bazár és még sok magánpalota, lakóépület.

1849-ben a „dicsőséges tavaszi hadjárat” során Görgey hadserege (Klapka, Aulich és Damjanich hadtestei Isaszegnél e napon győzték le Windisch-Grätz seregét.


1866-ban ezen a napon született Butch Cassidy, a vadnyugat legendás hőse és bűnözője. A két rokonszenves csirkefogó, Butch Cassidy és Sundance kölyök  a vadnyugat legnépszerűbb rablói voltak. Egy nagyszabású vonatrablás után a kifosztottak csapatot szerveznek a kézrekerítésükre. Miután üldözőik majdnem a halálba kergették őket, a pénzzel és és a szépséges Ettával (Katharine Ross) Dél-Amerikába szöktek, ahol már hárman fosztogatták a bankokat. Igaz, az is igaz: egy harmincas évekből származó életrajz egyes szakértők szerint arra utal, hogy a legendás westernhős, Butch Cassidy mégsem halt meg, legalább is nem úgy és nem akkor, amint legendája tudta…

1896. április hatodikán I. György görög király Athénben megnyitotta az újkori olimpiai játékok közül az elsőt.

105 évvel ezelőtt – 1909. április hatodikán – Robert Peary elérte az északi-sarkot, másodikként Frederick Cook után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése